Gandhi

viernes, 23 de abril de 2010

ÀMBIT SOCIAL I POLÍTIC

El camí cap a la independència mitjançant les campanyes

Gandhi va ser un home decidit a lluitar contra les injustícies que habitaven en l’Índia mitjançant el mètode de la no-violència, els dejunis, les campanyes de desobediència civil, i marxes a peu per aconseguir un únic desig, la llibertat i la independència.

Les campanyes de Gandhi de desobediència civil van ser una forma de protesta contra la corrupció, la discriminació i el maltractament dels éssers humans. Tenia com a finalitat demostrar les injustícies de les lleis colonials britàniques.


La primera campanya de Gandhi va ser en juny de 1918, ja que el Govern Britànic va fer el projecte d’una nova constitució, amb la qual va donar a entendre i realitzar la promesa de Montagu. Aquesta es basava en la transferència d’alguns poders del govern central als governs provincials i en un sistema “diárquico”.

Les protestes de Champaran i Kheda Satyagraha van succeir en l’any 1918. Gandhi va organitzar la resistència civil de la major part dels camperols, ja que el govern britànic els obligava a cultivar “ìndigo” i altres productes en lloc de cultius. Aquesta resistència va ser derrocada per les milícies britàniques i hindús, que van deixar als camperols en la misèria.

Es va promulgar la llei Rowlatt la qual va permetre empresonar a qualsevol persona que fos sospitosa de rebel•lia. En aquest mateix any en la ciutat de Amritsar, va haver una forta massacre de 379 civils assassinats per les tropes britàniques i això va provocar actes de violència en la població.

Després de la massacre de Amritsar van començar les primeres accions per aconseguir la independència. En abril de 1920, Gandhi va ser elegit president de la Lliga en Pro de la Independència de l’Índia, així li van atorgar l’autoritat executiva del partit, el Congres Nacional, en desembre de 1921.

Gandhi en el Congres va establir una nova constitució, amb l’objectiu d’obtenir la independència. El Congres Nacional es va convertir en una organització molt important protegida per milions d’hindús.

Gandhi va incloure la política del swadeshi: el consum exclusiu de productes hindús, el qual representava un boicot pels britànics. Gandhi va impulsar a homes, dones, rics i pobres a que dediquessin un temps a filar per donar suport al moviment d’independència.




Gandhi va ser condemnat a sis anys de presó per sedició el 10 de març de 1922. Va ser alliberat el febrer de 1924. Sense la presencia de Gandhi, el Partit Nacional del Congres es va dividir en dos faccions. Una a favor de la participació del partit en les legislatures i l’altre s’oposava a aquesta situació.

La cooperació entre hindús i musulmans va desaparèixer. Gandhi va tractar de arreglar-lo incloent-hi un dejuni de 3 setmanes.

En desembre de 1928, Gandhi va presentar en Congrés de Calcuta una proposta en la qual el govern britànic donaria a l’Índia autonomia.

Gandhi al no veure cap resposta per part de Gran Bretanya va decidircomençar una nova campanya de desobediència civil anomenada la marxa de la sal; a conseqüència de l’impost injust d’aquest producte. Lord Irwin es va veure obligat a negociar amb Gandhi. Aquests van firmar un pacte en el qual s’alliberaven a tots el presoners que havien capturat durant la campanya de desobediència i a canvi Gandhi posaria fi a la desobediència civil.

Gandhi va ser convidat la reunió de Londres com a representant del Partit Nacional del Congres; va resultar un fracàs i a més a més Lord Irwin va ser substituït per Lord Willingdon, el qual va iniciar una nova campanya en contra dels nacionalistes hindús i Gandhi és arrestat.

Quan va començar la Segona Guerra Mundial, l’Índia ajuda als anglesos
amb la promesa de que obtindran la independència, amb la condició de que les diferencies entre musulmans i hindús es solucionessin.

El 15 d’agost de 1947, es va establir una unió índia, governada per Nehru, com primer ministre. En 1949 l’Índia es converteix en una República federal.



http://www.nodo50.org/tortuga/Las-campanas-de-Desobediencia

http://redescolar.ilce.edu.mx/redescolar/publicaciones/publi_quepaso/mahatma_gandhi.htm


Carta de Gandhi a Hitler


Mahatma Gandhi volia combatre les injustícies i per això va decidir escriure una carta dirigida a Hitler el 24 de desembre de 1940, on li demanava que impedeixi un Guerra que portaria milers de morts, víctimes d'un desacord entre països.

Gandhi expressa la situació per la qual passava l'Índia en aquell moment, resistien a l'Imperialisme Britànic; quecombateix guanyant-se la confiança de totes les persones sense discriminar-los per la seva raça,el color de la pell o la seua religió i, lluitant amb el mètode de la no-violència una força organitzada que podia enfrentar-se amb altres forces més violentes, aquesta no necessita diners, ni armaments.

La seva rebel·lió va ser no armada contra el Govern Britànic. Els seus governants podien posseir las seves terres i el seu cos però, mai la seva anima. En l'Índia la major part d'homes i homes estaven disposats a morir abans que deixar que els seus opressors s'impossin sobre ells, solament volen mostrar el camí cap a la llibertat i l'igualtat.

Els actes de Hitler són totalmet monstruosos com la humiliació de Txecoslovàquia, la violació de Polònia i l'enfonsament de Dinamarca; l'únic causant i l'ùnica persona que ho podia evitar, aquests va ser uns actes degradants per la humanitat i impropis d'una persona amb sentit comú.

Per últim l'escrit Gandhi aconsellava a Hitler que els problemes que tingui amb Gran Bretanya els deixi en les mans d'un tribunal internacional elegit de mutu acord, ja que això provaria quina de les dues parts tenia raó abans d'exposar a milers de persones a la destrucció de la guerra.

Gadhi va dir a Hitler que fes alguna cosa per la pau, que ell escoltava milions de crits de pau, ja que les seves orelles podien escoltar la veu de milions de persones mudes; que no tenien la llibertat d'expressió

El Govern britànic no va deixar que la carta fos enviada ni que es fes publica.


http://www.elciudadano.cl/2009/10/02/mahatma-gandhi-y-la-carta-que-le-escribio-a-hitler-para-detener-la-guerra/

http://www.solidaridad.net/articulo1835_enesp.htm


Gandhi lluita per les injustícies a Sudàfrica


En Sudàfrica des de l’any 1893 fins a 1914 els hindús estaven sotmesos a una gran opressió i humiliacions. Gandhi va voler canviar aquesta situació, ja que ell també les havia viscuts; i no es podia permetre, ja que totes les persones som iguals sense distinció pel nostre color de pell o la nostra religió.

La primera humiliació que va patir va ser quan viatjava a Pretòria. El van treure violentament del tren, ja que es va negar a canviar-se de lloc, per anar a tercera classe, només pel seu color de pell. També va ser colpejat per un conductor, quan es va negar a cedir el seient a un passatger de pell blanca. A més a més no li donaven allotjament en cap hotel a causa de la seva raça. Aquests incidents van ser el detonador del seu activisme polític.

Gandhi es va assabentar de l’elaboració de la llei de l’Assemblea legislativa de Natal, en la qual es negaria el vot als hindús. Això el va obligar a elaborar peticions per a l’Assemblea de Natal i el Govern Britànic per tal d’evitar aquesta llei. Encara que no va aconseguir el seu objectiu, si que va obtenir interès per part de la població en els problemes de discriminació en Sudàfrica.
Va aprofitar la seva estada a Sud Africa per fundar el Partit Indi del Congrés de Natal en 1894, en la qual a través d’aquesta organització va unir a la comunitat índia a Sudàfrica en una força política heterogènia.

En gener de 1897 uns grup d’homes de pell blanca el va atacar. Però Gandhi no els va denunciar davant la justícia perquè, anava en contra dels seus principis.

Al començament de la Guerra a Sudàfrica, Gandhi va considerar que els hindús havien de participar en la Guerra, ja que aspiraven a ser ciutadans amb tots els drets. Per això va organitzar un cos de voluntaris no combatents. l'acabar la Guerra la situació dels hindús va anar deteriorant-se.

En 1906 el govern de Transvaal va imposar una llei a la que obligava als hindús a registrar-se, això va provocar una protesta en Johannesburg. Els hindús van no van complir aquesta llei. Per aquest motiu milers de hindús van ser empresonats, afusellats, torturats per protestar i per no acceptar aquesta llei. El govern va aconseguir calmar la protesta, perquè Jonchristian Smut va ser obligat a arribar a un acord amb Mahatma Gandhi.

Durant la seva estada a Sudàfrica Gandhi es va inspirar en la Bahagavad Gita i els llibres de Tolstòi en la lluita contra la discriminació.



http://www.wikilearning.com/monografia/mahatma_gandhi-sudafrica/1279-3


http://ca.wikilingue.com/es/Mahatma_Gandhi

No hay comentarios:

Publicar un comentario